Hoe zit dat met andere oplossingen om een zwembad te verwarmen?

Uit welke soorten van zwembadverwarming kan ik kiezen?

Er zijn vier belangrijke verwarmingstypes te onderscheiden:

Zonne-energie

Dit type verwarming kan in een echt zuidelijk klimaat het hele jaar effectief ingezet worden en kan in een noordelijk klimaat het zwemseizoen helpen verlengen. De bestaande zwembad circulatie pomp laat het zwembadwater door deze zonne-energie verwarming stromen, deze is vaak op het dak of op een constructie in de tuin gemonteerd.
Het nadeel van zonne-energie verwarming is dat dit systeem een oppervlakte nodig dat gelijk is aan 50%-100% als dat van het zwembad oppervlak, daarnaast hebben ze ook voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen werken. Houd er daarnaast ook rekening mee dat dit systeem om zorgvuldig onderhoud vraagt, aangezien ze erg gevoelig zijn voor lekken. Ook al mag zonne-energie gratis zijn, de circulatie pomp moet natuurlijk wel draaien wil deze verwarming correct  te laten werken. Wat u natuurlijk ook terug gaat zien in een stijging van uw elektriciteitsrekening.

Gas

Dit type verwarming werkt op propaan of aardgas. Het maakt bij dit systeem niet uit wat de buitentemperatuur is, gas verwarming verbrand de brandstof in een verbrandingskamer terwijl het zwembadwater door koperen buizen stroomt. Zo gaat het opgewarmde water weer naar het zwembad. Dit is een goede toepassing in een koud noordelijk klimaat.
Het nadeel is wel dat dit een zeer inefficiënte, dure en klimaatonvriendelijke manier van verwarmen is.

Elektrisch 

Deze verwarmingstoestellen die elektrische stroom omzetten in warmte. Het verwarmingselement in elke elektrische verwarmer is een elektrische weerstand, deze werking wordt Joule verwarming genoemd. Een elektrische stroom gaat door de weerstand die deze elektrische energie omzet in warmte energie. Zoals een kleine waterkoker, is er veel elektriciteit nodig om het water dat langs de weerstand stroomt werkelijk voldoende te kunnen verwarmen.

Het nadeel is natuurlijk dan ook weer dat deze vorm van verwarmen erg inefficiënt en duur is. Afhankelijk van uw elektriciteitsleverancier, kan de geleverde stroom enerzijds ecologisch opgewekt zijn (wind, zonne- of waterkracht) of juist niet (kernenergie, gas of kolen centrale).

Warmtepomp 

Een warmtepmompen is eigenlijk ook een vorm van zonne-energie. Het gebruikt namelijk maar een kleine hoeveelheid elektriciteit om warmte uit de lucht te halen en aan het water af te geven.
Hoe is dat mogelijk? De zon verwarmt de lucht en deze warmte wordt uit de lucht gehaald. Zelfs op dagen dat de zon niet schijnt, wordt deze warmte aan de lucht onttrokken, verbeterd, en overgezet naar het zwembadwater. Om efficiënt te werken is er een minimum temperatuur van ongeveer 10°C nodig. Dit is erg laag, wat betekend dat zelfs op koudere dagen uw warmtepomp nog steeds efficiënt zal werken.

Kijk in het deel Hoe werken ze voor meer details.

Waarom biedt Poolworx enkel warmtepompen aan?

Hoewel zuiver zonne-ernergie gebaseerde systemen (zoals eerste beschreven type: zonne-energie verwarming) "gratis" zijnn moet je nog steeds een zeer lange tijd de pomp laten lopen opdat het systeem goed zou functioneren. Dit kan makkellijk leiden tot een verhoging van je energierekening met €300 tot €950 per jaar. De kosten voor gas en elektrische verwarmingssystemen kunnen variëren van €300 tot wel €500 per maand en kan zelfs oplopen tot veel meer, afhankelijk van de brandstofkost of kosten voor elektriciteit.

Elektrische warmtepompen daarentegen, zijn zeer efficiënt en kosten hun eigenaars gemiddeld € 25- € 90 per maand, voor een 8x4 zwembad, afhankelijk van het klimaat en de gebruiksomstandigheden. Dit is logisch, en bij Poolworx denken we logisch na.

We stellen vast dat ongeveer 9 op de 10 van onze website bezoekers, die op zoek zijn naar een oplossing om hun zwembad te verwarmen, ervoor kiezen een warmtepomp als juiste oplossing te installeren, alleen al omwille van hun betrouwbaarheid, lage operationele kosten en milieuvriendelijk karakter.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang elk kwartaal speciale aanbiedingen, kortingen en het laatste nieuws voor uw zwembad!